Saturday, November 12, 2011

Menu 111111 : Ikan Rebus Berempah

Ni menu makan malam 11.11.11



Ikan Rebus Berempah
Sumber: Hafizah

Bahan-Bahan

2 ekor ikan (saya guna ikan senangin)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 batang serai (dititik)
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
1 biji tomato (dihiris)
beberapa biji cili api
halia muda (dihiris)
perahan lemon
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara Memasak:

1. Tumiskan bawang putih
2. Masukkan serbuk ketumbar beserta sedikit air, tumis hingga garing.
3. Masukkan serai
4. Masukkan air (sebanyak yang dikehendaki) dan biarkan mendidih
5. Masukkan ikan, bawang, halia, cili dan tomato
6. Perahkan lemon dan perasakan dengan garam
7. Sedia untuk dihidangkan.

2 comments:

Hasfazilah said...

rebus? macam pindang? lama tak makan ikan stim macam di sentul dulu

fizah said...

pindah rebus terus..ni tumis dulu rempah2 tu last baru masukkan ikan