Masak lemak dipadankan dengan sambai belacan dan ulam tenggek burung
Close up
Masak Lemak Ikan Tongkol Dengan Labu
Bahan-Bahannya:
1 Ekor Ikan Tongkol (atau sebarang ikan)
3 labu bawang besar (saya guna yg bersaiz kecil)
7 biji cili api (terpulang kepada kepedasan yang dikehendaki)
1 btg serai dititik
1/4 biji labu
Santan (saya gunakan 1 1/2 pek santan RM1)
2 keping asam gelugor
Serbuk kunyit
Garam
Cara Memasaknya:
1. Blend bawang besar, cili api, serbuk kunyit dan garam.
2. Tuangkan bahan-bahan yang telah diblend ke dlm periuk, masukkan labu yang telah di potong, serai, asam gelugur dan 1/3 ( 1/2 pek) dari santan dan didihkan hingga labu sedikit empuk.
3. Masukkan ikan dan kacau seketika.
4. Masukkan baki santan dan kacau. Pastikan labu empuk sebelum memasukkan baki santan.
5. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment