Sumber : Variasi Masakan Mami-Hjh Fadhilah Hanoum
Resepi dipetik dari : www.resipi.net

Bahan
2 keping ikan tenggiri – gaul ngan kunyit & garam. Goreng jangan terlalu garing.
2 biji bawang besar – dibelah 4
3 biji cili merah – dibelah 2
1½ cwn air
7 sm minyak goreng ikan tadi
1 sm gula
2 st cuka masak
Disangai & ditumbuk halus
½ st jintan manis
½ st jintan putih
2½ sm ketumbar
Garam
Bahan Kisar
10 cili kering
4 biji bwg merah
4 biji bwg putih
Kunyit hidup
Halia
Cara
Satukan bahan kisar dengan ketumbar,jintan manis dan jintan putih hingga sebati. Tumiskan dalam kuali dan goreng agak lama hingga garing.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rempahnya wangi.
Kemudian, masukkan ikan goreng, bawang besar, cili merah, cuka, gula dan garam…kacau rata hingga elok pekatnya…tutup api.
1 comment:
yg ni bleh try..
Post a Comment