Menerima panggilan dari kawan lama semalam yang inginkan resepi laksa johor..resepi ni adalah dari kawan pejabat masa di Shah Alam..terimakasih Fuzah..Fuzah telah menolong memasakkan laksa johor sewaktu majlis berbuka puasa semasa saya tinggal di Bandar Baru Sentul 10 tahun yang lalu..Gambar tidak disertakan lantaran saya sendiri tidak penah memasaknya..akan diusahakan InsyaAllah...
Laksa Johor
Bahan-Bahan
Bahan A - ditumbuk/blend
1 kg ikan kembung - direbus dan ambil isinya
1/2 kg udang basah - dibuang kulit
sedikit udang kering
2 inci ikan kurau kering - dibakar dahulu
1 biji kelapa - ambil santan
Bahan B - ditumbuk/blend
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Serai
Lengkuas
Kunyit hidup
Cili Kering
Bahan C
1 bungkus rempah kari ikan
1 biji kelapa - buatkan kerisik
Hiasan
Daun Kesum
Daun Sadri
Daun Selasih
Timun
Taugeh
Sambal Belacan
Limau Kasturi
Cara Memasaknya:
Tumis bahan A sehingga garing dan kecilkan api kemudian masukkan bahan C dan kacau. Selepas itu masukkan bahan A dan biarkan kuah mendidih perlahan-lahan.
Sedia untuk dihidangkan bersama-sama spageti.
Tuesday, October 14, 2008
Monday, October 13, 2008
Karot dan Bunga Kobis
Sunday, October 12, 2008
Udang Raja Kari
Menu hari sabtu 11 Oktober 2008.. Layan gambar ye....untuk posing 2 ekoq cukup le...

Yum..Yum...

Close-up
UDANG RAJA KARI
Bahan-Bahan
1/2 kg Udang
1 labu Bawang Besar
1 ulas Bawang Putih
3 sm Rempah Raja Kari (Faiza)
1/4 cawan Susu Cair atau santan
Minyak untuk menumis
Garam
Perahan lemon
Cara Memasaknya:
Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga layu. Masukkan serbuk raja kari dan sedikit air..didihkan sehingga garing atau naik minyak. masukkan susu cair dan garam. Masukkan udang dan perahan lemon.Masak sehingga mendapat kekeringan yang diingini.
Yum..Yum...
Close-up
UDANG RAJA KARI
Bahan-Bahan
1/2 kg Udang
1 labu Bawang Besar
1 ulas Bawang Putih
3 sm Rempah Raja Kari (Faiza)
1/4 cawan Susu Cair atau santan
Minyak untuk menumis
Garam
Perahan lemon
Cara Memasaknya:
Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga layu. Masukkan serbuk raja kari dan sedikit air..didihkan sehingga garing atau naik minyak. masukkan susu cair dan garam. Masukkan udang dan perahan lemon.Masak sehingga mendapat kekeringan yang diingini.
Wednesday, September 17, 2008
Mee Kari
Balik dari pejabat semalam..lepas solat asar terus berkungfu di dapur..Inilah hasilnya...dengan semangat dan kerajinan yang ada..siap dengan bawang goreng lagi..

Mee Kari
Bahan-Bahan
500 gm Mee kuning
Daun Bawang
Daun Sup
Cili Merah
Bawang Goren
Telur Rebus
Bahan Kuah
3 Ulas Bawang Merah
2 Ulas Bawang Putih
2 Tangkai Daun Kari
1 inci Kulit Kayu Manis
4 sm rempah kari daging
2 Keping Asam Gelugor
1 biji kelapa - untuk santan
1/2 ekor ayam
5 ekor udang
fishball
Cara Memasak Kuah:
Tumis bawang, daun kari dan kulit kayu manis sehingga naik bau. masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air. masukkan asam keping, ayam dan kacau seketika. masukkan santan kelapa dan biarkan mendidih. kemudian masukkan bahan2 lain seperti udang, fishball dan lain lain (mengikut minat masing-masing).

Mee Kari
Bahan-Bahan
500 gm Mee kuning
Daun Bawang
Daun Sup
Cili Merah
Bawang Goren
Telur Rebus
Bahan Kuah
3 Ulas Bawang Merah
2 Ulas Bawang Putih
2 Tangkai Daun Kari
1 inci Kulit Kayu Manis
4 sm rempah kari daging
2 Keping Asam Gelugor
1 biji kelapa - untuk santan
1/2 ekor ayam
5 ekor udang
fishball
Cara Memasak Kuah:
Tumis bawang, daun kari dan kulit kayu manis sehingga naik bau. masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air. masukkan asam keping, ayam dan kacau seketika. masukkan santan kelapa dan biarkan mendidih. kemudian masukkan bahan2 lain seperti udang, fishball dan lain lain (mengikut minat masing-masing).
Monday, September 15, 2008
Spagetti
Daging Masak Kicap
Dimakan semasa iftar 15-9-08

Daging Masak Kicap
Sumber : Masakan Bonda
Bahan-bahan
1/2 kg Daging
3-4 sm Rempah kari daging/rempah raja kari(nak letak lebih pun tak pa)
Kicap
3 biji Bawang Besar
1 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
Kelengkap Daging
Asam Jawa (ikut kemasaman yg dikehendaki)
Daun Kari
Sedikit Garam (tak masukkan pun tak pe sbb dah ada kicap)
Cili Api
Cara Memasak:
Perap daging bersama rempah kari dan kicap.Tumiskan bawang, halia,kelengkap daging dan daun kari sampai layu...peh tu masukkan daging yang telah diperap tadi dan masukkan sedikit air dan air asam jawa. Biarkan merenih sampai daging empuk dan kering.Boleh diletakkan cili api sebijik2 tanpa dipotong.

Daging Masak Kicap
Sumber : Masakan Bonda
Bahan-bahan
1/2 kg Daging
3-4 sm Rempah kari daging/rempah raja kari(nak letak lebih pun tak pa)
Kicap
3 biji Bawang Besar
1 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
Kelengkap Daging
Asam Jawa (ikut kemasaman yg dikehendaki)
Daun Kari
Sedikit Garam (tak masukkan pun tak pe sbb dah ada kicap)
Cili Api
Cara Memasak:
Perap daging bersama rempah kari dan kicap.Tumiskan bawang, halia,kelengkap daging dan daun kari sampai layu...peh tu masukkan daging yang telah diperap tadi dan masukkan sedikit air dan air asam jawa. Biarkan merenih sampai daging empuk dan kering.Boleh diletakkan cili api sebijik2 tanpa dipotong.
Sup Cendawan
Ni yang dimasak untuk iftar pada 15-09-08

Sup Cendawan
Sumber : Fizah
Bahan-Bahan
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
4 biji cili api (dihiris)
2 peket cendawan tiram
5 ekor udang
Air
Perahan Lemon (optional)
Cara Memasak
Tumis bawang dan cili api sampai naik bau, masukkan udang, masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih, masukkan cendawan dan perahkan lemon, biar sampai mendidih.

Sup Cendawan
Sumber : Fizah
Bahan-Bahan
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
4 biji cili api (dihiris)
2 peket cendawan tiram
5 ekor udang
Air
Perahan Lemon (optional)
Cara Memasak
Tumis bawang dan cili api sampai naik bau, masukkan udang, masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih, masukkan cendawan dan perahkan lemon, biar sampai mendidih.
Sunday, September 14, 2008
Thursday, September 11, 2008
Acar Ikan Tenggiri
Acar Ikan Tenggiri
Sumber : Variasi Masakan Mami-Hjh Fadhilah Hanoum
Resepi dipetik dari : www.resipi.net

Bahan
2 keping ikan tenggiri – gaul ngan kunyit & garam. Goreng jangan terlalu garing.
2 biji bawang besar – dibelah 4
3 biji cili merah – dibelah 2
1½ cwn air
7 sm minyak goreng ikan tadi
1 sm gula
2 st cuka masak
Disangai & ditumbuk halus
½ st jintan manis
½ st jintan putih
2½ sm ketumbar
Garam
Bahan Kisar
10 cili kering
4 biji bwg merah
4 biji bwg putih
Kunyit hidup
Halia
Cara
Satukan bahan kisar dengan ketumbar,jintan manis dan jintan putih hingga sebati. Tumiskan dalam kuali dan goreng agak lama hingga garing.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rempahnya wangi.
Kemudian, masukkan ikan goreng, bawang besar, cili merah, cuka, gula dan garam…kacau rata hingga elok pekatnya…tutup api.
Sumber : Variasi Masakan Mami-Hjh Fadhilah Hanoum
Resepi dipetik dari : www.resipi.net

Bahan
2 keping ikan tenggiri – gaul ngan kunyit & garam. Goreng jangan terlalu garing.
2 biji bawang besar – dibelah 4
3 biji cili merah – dibelah 2
1½ cwn air
7 sm minyak goreng ikan tadi
1 sm gula
2 st cuka masak
Disangai & ditumbuk halus
½ st jintan manis
½ st jintan putih
2½ sm ketumbar
Garam
Bahan Kisar
10 cili kering
4 biji bwg merah
4 biji bwg putih
Kunyit hidup
Halia
Cara
Satukan bahan kisar dengan ketumbar,jintan manis dan jintan putih hingga sebati. Tumiskan dalam kuali dan goreng agak lama hingga garing.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rempahnya wangi.
Kemudian, masukkan ikan goreng, bawang besar, cili merah, cuka, gula dan garam…kacau rata hingga elok pekatnya…tutup api.
Subscribe to:
Posts (Atom)